CKC - Clubhuis KennisCentrum -De Waterheuvel Amsterdam

De Waterheuvel Amsterdam


Created: 2013-08-16 Last modified: 2017-05-4 Published: 2013-08-16

27 jaar De Waterheuvel. Een clubhuis voor en door mensen met een psychiatrische achtergrond. Een plek in Amsterdam waar de leden zich veilig en welkom voelen, waar ze meedraaien, waar ze nuttig en nodig zijn.

Voor veel mensen is De Waterheuvel inmiddels een begrip, hier in het Amsterdamse. Een plek waar je welkom, nodig en nuttig bent. De leden van DE Waterheuvel zijn mensen met een psychiatrische achtergrond en in hun clubhuis vinden ze de warmte en het respect waar ze soms al lang naar op zoek zijn. Ze werken zij aan zij met de staf om het pand aan de Sarphatistraat draaiende te houden, ze doen er contacten en werkervaring op, ondersteunen en helpen elkaar en richten samen de blik op de toekomst. En dat al 27 jaar!

 Rehabilitatie

Omdat betaald werk nog altijd één van de belangrijkste manieren is om een zinvol bestaan op te bouwen en het gevoel te hebben erbij te horen, zijn de inspanningen van De Waterheuvel op arbeidsrehabilitatie gericht. Het clubhuis is opgebouwd uit diverse units, zoals het kantoor, de keuken, de Zaalverhuur, lunchroom De Buren en balie/receptie, waar leden in het kader van arbeidstraining kunnen oefenen met verschillende werkzaamheden. De Voorbereidingscommissie,Reach Out Commissie, Sociale Activiteiten Commissie en bestuur zijn eveneens plekken waar leden een taak op zich kunnen nemen. Ook heeft De Waterheuvel een aantal WEB plekken (WEP = Werk Ervarings Plaatsen). Verder zijn we bezig met het opzetten van zogenoermde TE plaatsen (TE = Transitional Employment plaatsen, korte dienstverbanden van 6-9 maanden bij reguliere werkgevers, zoals bijvoorbeeld een hotel.

 

Zinvol werk

De Waterheuvel is niet alleen afhankelijk van het dagelijkse werk en de inbreng van de leden, maar ontleent zijn identiteit aan hen. Dat stimuleert de leden om een actieve rol op zich te nemen, hun patiëntenrol achter zich te laten en hun zelfvertrouwen te herwinnen. Ze doen zinvol werk, leggen contacten, delen ervaringen, steunen en versterken elkaar, bouwen hun mogelijkheden uit en verbeteren hun kwaliteit van leven. De Waterheuvel is daarmee de eerste die een poging heeft gedaan tot verandering van de chronische zorg. Uitgaand van het idee dat mensen een handicap hebben, maar daarmee toch ook nog een heleboel wél kunnen.

 

Waarin verschilt De Waterheuvel van een traditioneel Dag Activiteiten Centrum (DAC)?

Hier op De Waterheuvel zijn geen staff only meetings. Alle ruimten van het clubhuis zijn open en voor iedereen toegankelijk. De Waterheuvel is een gemeenschap en dat is een DAC niet. De staf werkt zij aan zij met de leden, zonder in een hulpverleners rol te stappen. De Waterheuvel streeft naar zo min mogelijk onderscheid en hiërarchie.Zo heeft onze directeur een tijd lang zijn kamer opgegeven. Hij wilde niet apart zitten (Het ivoren torentjes mentaliteit). Maar dat werd op een gegeven moment toch wel lastig, zijn functie brengt een hoop overleg en bezoek met zich mee. Dus toch maar een eigen kamer. Een aantal leden ging vervolgens naar de Ikea om meubilair te halen. Kwamen ze terug met zwaar serieus directiemeubilair!

 

Meer informatie over de Waterheuvel?

 

Bezoek onze website www.waterheuvel.nl

Of kom langs op de Sarphatistraat 43

in Amsterdam.

020 626 46 42


Marcel Diergaarde,

redactie nieuwsbrief,

voorzitter Sociale Activiteiten Commissie

en lid van De Waterheuvel sinds 2007