CKC - Clubhuis KennisCentrum -TE Kritiek en antikritiek

TE Kritiek en antikritiek


Created: 2017-02-1 Last modified: 2017-02-1 Published: 2017-02-1

Op Wikipedia over het clubhuismodel staat het volgende:
"De kritiek op het clubhuismodel treft met name het zogeheten Transitional Employment. Het wordt afgeschreven als een oud model dat niet up-to-date is met de huidige beroepsmatige technologie. Ook wordt het omschreven als een zwak vehikel wanneer het wordt vergeleken met Supported Employment, waarbij leden onafhankelijk, maar met steun van het clubhuis werken. TE zou minder effectief zijn. Veel clubhuizen krijgen enkel financiering voor Supported Employment, en geen financiering voor TE."

De kracht van TE is dat het voor veel leden van Clubhuismodel een ideale tussenstap is van de werk georiënteerde dag en SE. De situatie van veel leden is dat ze tegenslagen in hun leven hebben ervaren. De rede dat veel leden naar een Clubhuis gaan is dat werken te hoog gegrepen was. Je kan spreken dat veel leden onzeker zijn over hun arbeidsmatige vermogens. TE is bij uitstek een goed middel om te onderzoeken wat je wil en wat je nog wel kan. Je gaat een contract aan voor een half jaar. Dit is hetzelfde systeem als de snuffelstage die we studenten aanbieden van opleidingen. Wat kan je en wat wil je kan je doormiddel van het snuffelen bij verschillende TE veilig doen en het mooie is dat de periode vaststaat zodat je geen kwade gezichten krijgt als je zegt het is niks voor mij of dat het te hoog gegrepen is.

Het volgende punt is dat de banen voor leden van het Clubhuis niet voor het oprapen liggen. Er is spraken van een grote groep clubleden die allemaal werkervaring willen opdoen. En dat kan doormiddel van TE. TE is daarom bij uitstek geschikt om voor veel clubleden een goede basis te leggen om de volgende stap naar SE of IE te maken.

TE is laagdrempeliger dan SE. SE is vrij individualistisch en je krijgt support maar niet in de mate als bij TE. Je ziet mensen die zichzelf ongeschikt vinden als ze de kans krijgen op TE werkplekken groeien naar de plek toe. Bij SE is dat lastiger omdat er in het begin al veel meer gevraagd wordt van je eigen inzichten en daardoor minder laagdrempelig. Mensen waarvan je terecht of onterecht afvraagt zijn deze mensen geschikt om te werken kunnen wel een TE plek gaan doen omdat uitval gecompenseerd wordt. Het is daardoor een stuk veiliger om zoeen plek te gaan doen. Vaak is het zo dat wanneer mensen klaar zijn met een TE plek niet de vaardigheden en werkritme verliezen. Dat betekent dat de groei van mensen naar en in de TE plek behouden blijft na afronding van de TE plek. Dit betekent dat kansen op een SE of IE baan vergroot zijn door de TE plek.Voer hier uw username en password in:

Username
Password